رفتن به محتوای اصلی

اعتیاد به الکل را چگونه تشخیص بدهیم؟

اعتیاد به الکل
الکل چگونه تهیه می شود؟
اعتیاد به الکل

همه آنچه که باید در خصوص الکل بدانیم

الکل چیست و چگونه بدست می‌آید؟

الکل یک ماده روان‌گردان است که هشیاری فرد را تغییر داده و ادراکات و رفتار را دگرگون می‌سازد. نوشیدنی‌های الکلی در نتیجه عمل تخمیر از انواع غلات (مثل جو، گندم، برنج)، سبزیجات و میوه‌ها به‌دست می‎‌آیند. تخمیر یک فرآیند طبیعی است که طی آن یک مخمر هوازی روی مواد که قرار است از آن الکل تهیه شود، قرار داده می‌شود. این مخمر مواد قندی را تجزیه کرده و از نشاسته موجود در آن تغذیه می‌کند که طی این فرآیند این روان گردان تهیه می‌شود.


در یک تخمیر طبیعی، حدود ۱۴ تا ۱۵ درصد الکل به‌دست می‌آید. در صورتی که بخواهند نوشیدنی‌هایی با غلظت بیشتری تهیه کنند، از عمل تقطیر استفاده می‌کنند. در فرآیند تقطیر، میوه‌های ترش شده یا سایر مواد اولیه را می‌جوشانند و بخار حاصل از آن را جمع‌آوری می‌کنند و با سرد کردن آن مایعی به‌دست می‌آورند که از آب کمتر و الکل بیشتری برخوردار است. الکل اتیلیک یا متانول که بدین طریق به‌دست می‌آید، ماده‌ای است که به‌عنوان یک کندکننده فعالیت ذهنی و بدنی عمل می‌کند.

انواع نوشیدنی‌های الکلی کدامند و چگونه مصرف می‌شوند؟

کلیه فراورده‌ها به‌صورت خوراکی مصرف می‌شوند و جذب الکل موجود درآن‌ها از طریق اندام گوارشی صورت می‌گیرد. غلظت الکل در انواع نوشیدنی‌ها متفاوت است و هر یک می‌توانند تأثیر متفاوتی روی فرد داشته باشند. بطور کلی چهار نوع نوشیدنی وجود دارد:
 آبجو (حاوی ۶ تا ۹ درصد الکل)
 مشروب یا شراب (حاوی ۲۱ تا ۴۱ درصد الکل)
 مشروبات تقویت شده که به آن‌ها الکل اضافه می‌شود (حاوی ۱۸ تا ۲۰ درصد الکل)
 لیکور یا عرق مثل ویسکی، ودکا و جین (حاوی ۴۰ تا ۵۰ درصد الکل)
طعم و مزه مشخص مشروبات مختلف، حاصل روش‌های تولید آن‌هاست که به پیدایش انواع مختلف ترکیب شیمیایی مثل متانول، بوتانول، الدئیدها و … می‌انجامد. هر چند این ترکیبات ممکن است اثرات روان‌گردان متفاوتی به مشروبات مختلف ببخشند، اما به طورکلی این تفاوت‌ها جزئی است.


صورت مصرف الکل چه اتفاقی می‌افتد؟

روشی که روی هر فرد مصرف‌کننده تأثیر می‌گذارد، به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله سن، وزن، جنسیت، وضعیت سلامت، میزان تحمل، انتظارات فرد، وضعیت خلق، نحوه سوخت و ساز بدنی  ترکیب شدن با سایر مواد ممکن است اثرات این مواد را تشدید کرده و لذا عوارض نامطلوب آن‌ها را افزایش می‌دهد.


عوارض الکل بیش از آن‌که از مصرف مداوم این ماده تأثیر بپذیرد، تحت تأثیر میزان مصرف در هر نوبت قرار دارد، بدین معنی که فردی که گهگاهی مصرف می‌خورد، اما حجمی که در هر بار مصرف می‌کند زیاد است، بیشتر از فردی که همان میزان الکل را در نوبت‌های متعدد مصرف می‌کند، آسیب می‌بیند.
الکل میتواند آسیب های جبران ناپذیری به سلامت جسمانی و روانی فرد مصرف کننده بزند به همین جهت توصیه میکنیم تا هرچه زودتر اقدام به ترک الکل کنید.


چگونه می‌توان تشخیص داد که فردی الکل مصرف کرده است؟

فردی که الکل مصرف می‌کند معمولاً خلق بسیار شاد و سرحالی پیدا می‌کند، اما رفتارهای او به‌گونه‌ای نیست که از سوی دیگران به‌نظر احمق یا دیوانه به‌نظر برسد. حافظه فرد خیلی زود تحت تأثیر قرار گرفته و قید و بندهای زیادی از رفتارهای او برداشته می‌شود که ممکن است در این حالت دست به رفتارهایی بزند که منجر به پشیمانی بعدی گردد و حتی ممکن است بعداً به خاطر نیاورد که او این رفتار را انجام داده است.


تصمیم‌گیری‌های فرد نیز در این حالت تحت تأثیر قرار می‌گیرند. برخی افراد در این مواقع دست به معاملاتی می‌زنند که زندگی آن‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد. این افراد ممکن است بسیار بی‌قرار، پرخاشگر یا تکانشی شوند. در اثر مصرف زیاد، کنترل فیزیکی از بین می‌رود و فرد تعادلش را از دست داده و تکلم بریده بریده و تاری دید پیدا می‌کند. از این‌رو احتمال تصادفات رانندگی، درگیری‌های فیزیکی و درگیر شدن در رفتارهای جنسی پرخطر در این افراد بسیار زیاد است.

آیا مصرف الکل ممکن است به اعتیاد به آن منجر شود؟

بله، مصرف طولانی‌مدت در برخی افراد منجر به اعتیاد می‌شود. وابستگی به الکل که تحت عنوان الکلیسم شناخته می‌شود، از چهار ویژگی برخوردار است:

 تمایل شدید برای مصرف:

یک نیاز شدید و یا اجبار برای مصرف؛ برخی اوقات در افراد این نیاز به قوت نیاز فرد به غذا و آب می‌باشد.

 از دست دادن کنترل:

ناتوانی در کنترل خود در برابر مصرف در موقعیت‌هایی که پیش می‌آید.

 وابستگی جسمانی:

بروز علائم ترک از جمله تهوع، لرز و اضطراب پس از توقف مصرف به دنبال یک دوره مصرف زیاد
گردآورنده مدیراجتماعی حوزه قدس شهرستان  بروجرد استان لرستان 

دسته بندی